İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı

Misyonumuz, su ürünlerinin muhafazası ve işlenmesinde yeni teknolojiler geliştirmek ve kullanmak ve onların güvenli bir şekilde tüketilmesi için halka ve endüstriye yol göstermektir. Öğrencilerin, su ürünleri işleme teknolojisi ve kalite kontrolü konularında eğitilmeleri, anabilim dalımızın diğer bir amacıdır.

Anabilim Dalımızda çalışılan başlıca konular;

  • Su ürünlerinin raf ömrünün artırılması
  • Su ürünlerinin duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesinin değerlendirilmesi
  • Yeni işleme teknolojilerinin su ürünlerine uygulanması
  • Kombine konservasyon teknolojilerinin geliştirilmesi
  • Su ürünleri hazır yemek teknolojisine yeni ürünlerin kazandırılması
  • Su ürünleri atıklarının değerlendirilmesi
  • Su ürünlerinin kalitesinin ve güvenliğinin artırılması
  • Su ürünlerinin besin değerinin ve kimyasal bileşiminin belirlenmesi
  • Tüketiciye uygun sağlıklı su ürünlerinin formüle edilmesi
  • Satış koşullarının değerlendirilip yeniden yapılanması ve kalite güvence sistemleri üzerine çalışmaktadır.

Laboratuvarlarımız:

  • Su ürünleri genel analiz laboratuvarı:  Su ürünlerinde duyusal, fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak kalite düzeyi tespit edilmektedir.
  • Mikrobiyoloji laboratuvarı: Su ürünlerinin kalitesini ve insan tüketimi bakımından güvenirliğini belirlemek amacıyla bozulma ve hastalık yapan mikroorganizmalar tespit edilmektedir.
  • Proses laboratuvarları: Farklı su ürünleri hazırlanmakta ve bu ürünlerin raf ömrünü artırmak için yeni paketleme teknolojileri denenmektedir. Ayrıca, su ürünleri atıkları insan gıdası olarak islenmektedir.
  • Enstrümantal analiz laboratuvarı: Gaz kromatografi, yüksek basınçlı likit kromatografi, spektrofotometre, tekstür ölçüm, renk ölçüm cihazları kullanılarak ileri analizler yürütülmektedir.

Ayrıca Anabilim dalımız tarafından gıda güvenliği, hijyen ve sanitasyon, HACCP, ISO 22000 konularında su ürünleri isleme sektöründe çalışanlara yönelik sertifika programları düzenlenmektedir.

03 Nisan 2013
4880 defa okundu

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi

Balabanağa Mahallesi Ordu Caddesi No: 8 - PK34134 Laleli/İstanbul

Tel:Dekanlık (212) 455 57 00/16383

Öğrenci İşleri (212) 455 57 00/16420