Dekanın Mesajı

Değerli meslektaşlarım,

1982 yılında kurulan ve 30. kuruluş yıldönümünü kutlamakta olduğumuz Su Ürünleri Mühendisliği eğitimi içinde özel bir yeri olan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin bir üyesi olarak size hitap etmekten büyük bir onur duyuyorum.

Yaklaşık 25 milyon hektarlık su ürünleri istihsal alanına sahip olan ülkemizin su kaynaklarının biyolojik ve genetik özelliklerinin ortaya çıkarılması, içsu ve deniz alanlarının ekosistem temelli yaklaşımlarla yönetilmesi ve değerlendirilmesi, modern yetiştiricilik, mühendislik ve biyoteknolojik uygulamalar ile çeşitli su ürünlerinin (balık, omurgasız, plankton ve su bitkileri) üretilmesi, muhtelif işleme teknikleri kullanılarak sektöre yeni ürünlerin girmesinin temin edilmesi, doğal yada yetiştiricilik yolu ile üretilen su ürünlerinin zincirin her halkasında sağlıklı bir şekilde tüketiciye erişiminin sağlanması, balık sağlığı konusunda yetkin uzmanların yetiştirilmesi gibi amaçlar ile kurulan fakültemiz ilk mezunlarını 1988 yılında vermiştir.

İlk yıldan itibaren su ürünleri sektöründe mesleki donanımları ile farklılık yaratan meslektaşlarımız kısa zaman içerisinde sektörde kendilerini kabul ettirmiş, diğer ülkelere bilgi transferi yapan, atölyelerinde AR-GE seviyeleri yüksek ekipmanlar üreten konuma ulaşmışlardır. 1980’li yılların sonunda yaklaşık 5000 ton olan balık üretiminin 2010’lu yıllarda 200.000 tonlara ulaşmasında da en büyük katkıyı yapan mühendisler olarak sektördeki yerlerini almışlardır.

Hiç kuşkusuz alınan mesafeyi yeterli görmüyoruz. Mezunlarımızın kamuda hak ettikleri konuma yükselmeleri, öğrencilerimizin öğrenimleri süresince sektör ile birlikteliğinin daha uzun zamana yayılması, AB dolaşım programları ve diğer vasıtaların kullanılması ile mezunlarımızın vizyonunun genişletilmesi, mühendislik uygulamalarının artırılması ile üretim, avlama ve işleme teknolojisi alanında yeni endüstriyel ürünlerin tasarlanması ve yapılması gibi konular özellikle önemlidirve Fakültemizde siz değerli öğrencilerimizin yeteneklerini keşfetmek ve birikimlerinizi ürüne dönüştürmek en önemli hedeflerimizden olacaktır.

Değerli öğrencilerimiz,

Dört yıllık öğreniminiz süresince özellikle su dünyasını keşfedecek, en önemli kaynak olan suyun önemini anlayacaksınız. Bu sürede belki de dünyanın en güzel mesleği ile de tanışacaksınız. Akarsuları, gölleri ve denizleri tanıyacak, daha önce gördüğünüz ama bilmediğiniz birçok yeni türü doğal ortamında keşfedeceksiniz. Su kaynaklarını bütçe temelli yönetimden ziyade ekosistem temelli yaklaşımla öğrenecek, yöneteceksiniz. Mezuniyetten sonra zamanınızın büyük kısmını gürültüden ve şehir baskısından uzak işyerlerinde geçirecek, bulunduğunuz tesisin her şeyi olacaksınız. Bu yüzden sizi doğa dostu Su Ürünleri Mühendisleri olarak yetiştirmek ve yaratıcı olmanızı sağlamak en büyük kazanımlarımızdan biri olacaktır.

Değerli akademisyenlerimiz,

Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak başta sevgili öğrencilerimizin çağın gerektirdiği donanımlarla mezun edilmesi, elde ettiği kazanımları sadece ülkemiz sınırlarında değil dünya ile rekabet edebilir seviyede kullanmaları için birikimlerinizi öğrencilerimiz ile sonuna kadar paylaşacağınızdan hiçbir şüphem yok. Mezunlarımızın fakültemizin en önemli vitrini olduklarını bir kez daha hatırlatır, ülkemiz içsu ve deniz kaynaklarının değerlendirilmesinde uluslararası düzeyde, rekabet edebilir kişileri yetiştirme çabalarınız için hepinize bir kez daha teşekkür ederim. Şimdiye kadar eğitim – öğretim faaliyetlerinin yanında çok önemli araştırmalara da imza attınız. Bu özelliğimizi daha da geliştirecek ve laboratuarlarımızı alanında dünyanın en iyileri arasına sokmak için elimizden geleni yapacağız. Bilimsel çıktılarımızı hem ulusal hem de uluslararası kalitede herkesin kullanacağı seviyelerde tutacağız. Laboratuarlarımızı evrensel boyutta bilim üreten, daha fazla uluslararası ortak projeler yapan, işbirliğine açık, akreditasyonunu tamamlamış düzeye getireceğiz.

Değerli idari personelimiz,

Üniversitelerde sizlerin katkısı her şeyin üstündedir. Fakültelerde eğitim – öğretim ve araştırma faaliyetlerinin doğru bir şekilde yürütülmesi sizlerin özverili çabaları ile gerçekleşmektedir. Emeğiniz ve katkılarınız fakültemize büyük bir güç vermektedir.

Bu duygularla hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.

Prof. Dr. Meriç Albay

admin D. Göktürk