Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine bağlı Kurtköy-Sapanca’da bulunan İçsu Ürünleri Araştırma ve Uygulama Birimi, ülkemiz ile Alman Hükümeti arasında 16 Haziran 1970 tarihinde imzalanan Teknik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde kurulmuştur. Her iki ülke arasında geliştirilen “Marmara Bölgesi Göl ve Havuz Balıkçılığı İşletmeciliğinin Geliştirilmesi” projesi kapsamında 14 Nisan 1979 tarihinde İstanbul Üniversitesine bağlı Hidrobiyoloji Araştırma Enstitüsü bünyesine alınan Araştırma İstasyonu, 1983 yılında Baltalimanı Hidrobiyoloji Enstitüsünün kapatılması ile aynı yıl İstanbul Üniversitesinde faaliyete geçirilen Su Ürünleri Yüksekokuluna bağlanmıştır. Yüksekokulun 15.07.1985 tarih, 7 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile adı “Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi” olarak benimsenmiştir.

Toplam 24 dönümlük alana kurulu olan birimde; yönetim, personel odaları, balık hastalıkları, balık biyolojisi, su kimyası laboratuvarları, kuluçkahane, süs balıkları üretim odası ve kütüphanenin yeraldığı idare binasına ek olarak 75 kişilik konferans salonu, yem ünitesi atölye ve 33 adet beton balık üretim havuzu mevcuttur. Tesisin ayrıca Sapanca Gölü kenarında yaklaşık 15 dönümlük toprak havuzlarında sazan üretimi ve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fakültemiz öğrencilerinin staj ve uygulama yaptıkları bu tesiste 45 öğrenciyi barındırabilecek kapasitede yatakhane ve öğretim üyeleri için bir misafirhane mevcuttur. İstanbul’a yaklaşık 150 km mesafededir. Halen 23 personelin çalıştığı tesiste birçok araştırma projesi yürütülmekte olup, her yıl düzenlenen seminerlerle yöre balık üretim işletmelerinin sorunlarına çözüm aranmaktadır.

İletişim:

Sapanca İçsu Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi

İdari Bina:                                                    Misafirhane:

Fatih Mah. Fatih Cad. No:15                    Yavuz Selim Mah. Lojman Sok.

Kurtköy-Sapanca/SAKARYA                   No: 2A, 2B, 2C

Tel: +90 264 592 63 50                             Kurtköy-Sapanca/SAKARYA

Fax: +90 264 592 20 19

Lojman:                                                        Lojman:

Yavuz Selim Mah. Lojman Sok.              Fatih Mah. Fatih Cad. No:17-No: 19

2C, 2D, 2E                                                    Kurtköy-Sapanca/SAKARYA

Kurtköy-Sapanca/SAKARYA

25 Nisan 2012