İskenderun’da Bir ‘Uzun Balina’ Karaya Vurdu..

8 Ocak 2016 tarihinde İskenderun’da karaya vuran uzun balina (Balaenoptera physalus) İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin koordinasyonuyla denizden fakültenin bahçesine taşındı ve burada üniversitemiz öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Arda M. Tonay’ın katılımıyla nekropsi yapıldı. 10.72 m. boyunda olan ve yaklaşık dört ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dişi uzun balinanın üzerinde çok sayıda dış parazit (Pennella sp.) bulundu. Balinanın ayrıca zayıflamış olduğu tespit edildi. İleri derecede bozulmuş olan altı aylık yavru balina daha sonra müze materyali haline getirilmek üzere toprağa gömüldü. Hala süt emme döneminde olduğu tahmin edilen balinanın annesini kaybetmesi sonucu beslenme sorunu yaşadığı ve buna bağlı sağlık sorunları nedeniyle öldüğü düşünülüyor. Türkiye sularında türün kayıtlara geçen dört karaya vurma vakası vardır ve ayrıca türün bir canlı gözlemi mevcuttur.

11 Şubat 2016