Mersin Balıkları İçin Hala Umut Var..

Fakültemiz yetiştiricilik Anabilim Dalında devam eden BAP destekli “Sakarya Nehrinde Mersin Balıklarının İzlenmesi” projesinde son arazi çalışmasını 4-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirdik. Pamukova bölgesinden Karadeniz’e doğru yaklaşık 150 km alanda gerçekleşen çalışmada daha önce planlanan ve faaliyette olan 3 HES işletmesi Proje Lideri Prof.Dr.Devrim Memiş,  Alman Bilim insanı Dr.Jörn Gessner, araştırma ekibi Dr.Deniz Tosun, Dr.Güneş Yamaner, Yüksek Lisans öğrencisi Gökan Tunçelli ile birlikte, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Md. İle Sakarya Tarım İl Md. Görevli personelleri ve Sakarya 3.Bölge DSİ den görevliler eşliğinde çalışmalarımızı tamamladık.

Kasım ayı arazi çalışmamız sırasında; HES lerde balık geçitlerinin mersin balıkları için uygun olmadığı, bu işletmelerin ve Sakarya Nehrinin çok önemli çöp sorunu yaşadığı, sudaki akışın zaman zaman aşırı oranda farklılaştığı, geçmişte yaklaşık 50-60 tür balığın yaşadığı belirtilen Sakarya Nehrinde artık en fazla 14-15 balık türünden bahsedildiği, nehirde aşırı avlama faaliyetlerinin kontrol edilemediği ve en önemlisi Temmuz- Ağustos ve Eylül aylarında denize ulaşmaya çalışan Acipenser stellatus balıklarına ait yavruların bölgede görüldüğü ve yakalandığı belirlendi.

Belki de geride kalan en son mersin balığı anaçlarının yumurtlamak için Sakarya Nehrine girmiş olmasının sevindirici olmasının yanında bu yavruların 8-10 sene sonra tekrar yumurtlamak için bu nehre geleceği düşünülürse nehirde balıkçılık ve su kalitesi açısından önlemler alınması gerekmektedir. Proje sonuçları daha sonra ilgili Bakanlıklarımız ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.

çalışma başlıyor-1-

Çalışmalar Başlıyor.

bot suya hazırlanıyor-2-

Bot hazırlanıyor